En spännande upptäckt har gjorts av forskare inom håravfall på University of Manchester som visat nya uppgifter om hårsäckar. Vi tar en närmare titt på deras studie och pratar om vad detta kan komma att betyda för framtida behandlingar mot skallighet.

Studien om Sandelträ och Hårväxt

Den nya studien som finansierades delvist  av ett italienskt kosmetiskt företag, var menad att ta reda på om syntetiskt sandelträ har positiv påverkan på hårväxt. Doften har redan bevisats hjälpa sår att läka, forskarna misstänkte att den även möjligtvis stimulerar hårsäckarna. Forskarna testade  syntetiskt sandelträ aroma på testprover av hud från hårbotten som donerats av kosmetiska kirurgipatienter och upptäckte att hårsäckarna började växa.

En av de märkvärdiga sakerna i den här studien är hur det kommer sig att doften har den här effekten. I grund och botten så “luktar” hårsäckarna på doften och tolkar det som en signal för att växa. Forskarna förklarade att hårsäckarna har olfaktoriska receptorer som liknar de som vi har i våra näsor som hjälper oss att känna lukt. Aroman av syntetisk sandelträ stimulerar hårsäckarna så de växer och förbättrar hårcellernas växt.

Upptäckterna som rapporterades i Nature Communications, är viktiga eftersom det är första gången som en aroma har bevisats ha inflytande på hårväxt. En pilotstudie har redan utförts på en liten grupp av 20 kvinnliga volontärer, med storskaliga försök som ska slutföras i januari 2019.

Framtiden inom behandling mot håravfall?

Dessa nya upptäckter är fascinerande och representerar en viktig utveckling för kunskapen vi har inom hårväxt. Just nu är det för tidigt för att säga hur den nya informationen kommer översättas till en behandling och till vilken grad den kommer hjälpa mot håravfall.

Kliniskt bevisade hår restaurering behandlingar

Eftersom vår kunskap om håravfall växer så kommer nya behandlingar finnas tillgängliga. Samtidigt kommer de som letar efter lösningar för hår restaurering hitta ett sortiment av medicinska, icke kirurgiska och kirurgiska alternativ tillgängliga hos Vinci Hair Clinic. Vincis teams världen över är experter på att behandla manligt och kvinnligt håravfall med kliniskt bevisade lösningar som är skräddarsydda för varje individuella kunds behov.

Kan Doften av Sandelträ vara nyckeln för att bota skallighet?