Om ditt hår har börjat bli tunnare på senare tid, så är det dags att ta reda på varför. I den här bloggen förklarar vi fyra anledningar som orsakar manligt håravfall.

Gener och hormoner

De vanligaste anledningarna till att män tappar hår ligger i generna. Androgenetic alopecia, även kallad skallighet med mönster, påverkar folk som är genetiskt känsliga mot DHT effekten. Detta testosteron gör så att hårsäckarna krymper och förkortar hårväxtcykeln, vilket leder till sämre växt och håravfall. Androgenetic alopecia orsakar permanent håravfall och kan börja tidigt i en mans 20 års ålder och sedan utvecklas med åldern.

Stress

En annan vanlig anledning är stress. Telogen effluvium brukar ske runt tre månader efter en stressig händelse, vare sig det är en plötslig chock eller en längre period med stress. Tillståndet sker eftersom våra kroppar drar ner på onödiga aktiviteter under stressiga situationer, såsom hårväxt. Telogen effluvium kan drabba män i alla åldrar och är vanligtvis inte permanent.

Kost

Många män inser inte att deras kost kan orsaka håravfall. Enligt flera studier gjorda världen över, så innehåller ofta mäns kost inte tillräckligt med näring såsom magnesium och Vitamin B12. Rökning, medicin och vissa hälsoproblem kan också göra det svårt för kroppen att ta åt sig näring. När vi inte ger våra kroppar den näring som behövs så kan hårsäckarna inte producera friskt hår och det kan sedan orsaka håravfall. Detta kan ske i alla åldrar och det är oftast möjligt att få håret att växa tillbaka om man ändrar kosten och/eller tar kosttillskott.

Autoimmuna sjukdomar

Autoimmuna sjukdomar som till exempel alopecia areata och alopecia universalis, är inte lika vanliga som andra orsaker till håravfall hos män. Dessa tillstånd sker när kroppens egna immunförsvar inte fungerar som det ska och börjar attackera dess celler. Med alopecia areata, resulterar detta i att det bildas runda kala fläckar på hjässan. Autoimmuna sjukdomar kan bryta loss i vilken ålder som helst men börjar oftast under barndomen. När det behandlas så kan håret växa ut igen, dock kan det bli vara permanent i avancerade eller grova fall.

4 Orsaker till manligt håravfall